Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony kalafior do obiadu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt,
woda zimna tyle by zakryła kalafior
sól 1 łyżeczka,
jajko 3 szt,
mleko 1/4 szkl,
sól do smaku
przyprawa uniwersalna Kucharek 1/2 łyżeczki,
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania,
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony kalafior do obiadu

Kalafior oczyścić z liści, wyciąć głąb, opłukać a następnie zalać wodą.
Dodać soli i gotować do miękkości, (ale nie rozgotować).
Po ugotowaniu odsączyć na durszlaku.
Jajka rozbełtać dodać mleko oraz przyprawy.
Odsączony kalafior panierować w jajku a naste pnie w bułce tartej.
Smażyć na gorącym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami i jajkiem sadzonym.

Kalafior smakuje równie dobrze jako samodzielne danie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 13:08
dobry obiad.
hanbes 19.02.2018 06:53
To lubię, a ostatnio właśnie mam ochotę na takie coś. Jeszcze w tym tygodniu chciałbym wykorzystać ten świetny pomysł...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak