Smażone talarki z jajem po benedyktyńsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • ocet

    1 łyżka
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    4 szczypty
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaka obieramy myjemy i osuszamy. Kroimy w średnie talarki.
W małym garnku wstawiamy wodę z jedną łyżką octu.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy ziemniaki i posypujemy je przyprawą do ziemniaków.Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia się,odsaczamy na ręczniku papierowym.
Jak woda zacznie sie gotować to wbijamy jajko do filiżanki,delikatnie je solimy.
Łyżką robimy wir w garnku i w środek tego wiru wlewamy jajo.Gotujemy około 3 minuty,następnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej-odsączamy z nadmiaru wody i gotowe.
Na talerzu układamy talarki na środek kładziemy jajko,posypujemy np. rzeżuchą i podajemy od razu po przygotowaniu :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.07.2015 11:17
Świetny wygląd i na pewno smak.
Ola1young 22.03.2015 16:04
fajne jedzonko :)
Justi2401 22.03.2015 15:46
Pyyyycha ! :)
Babeczka35 22.03.2015 13:51
Pyszny przepis:)
evita0007 22.03.2015 13:13
. . . i świetnie smakuje :) pozdrawiam Ewa
kasiaw 22.03.2015 11:52
świetny pomysł
Pyszota 22.03.2015 11:36
super przepis
evita0007 22.03.2015 11:10
Dziękuję :)
Ania67 22.03.2015 11:08
Pyszna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat