Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniak
1 sztuka -
jajko
1 sztuka -
ocet
1 łyżka -
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
4 szczypty -
olej do smażenia
-
sól do smaku
Przepis i sposób przygotowania Smażone talarki z jajem po benedyktyńsku
W małym garnku wstawiamy wodę z jedną łyżką octu.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy ziemniaki i posypujemy je przyprawą do ziemniaków.Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia się,odsaczamy na ręczniku papierowym.
Jak woda zacznie sie gotować to wbijamy jajko do filiżanki,delikatnie je solimy.
Łyżką robimy wir w garnku i w środek tego wiru wlewamy jajo.Gotujemy około 3 minuty,następnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej-odsączamy z nadmiaru wody i gotowe.
Na talerzu układamy talarki na środek kładziemy jajko,posypujemy np. rzeżuchą i podajemy od razu po przygotowaniu :)
Komentarze (9)