SMAŻONE ŚWIEŻE ŚLEDZIE Z AROMATEM CZOSNKU

SMAŻONE ŚWIEŻE ŚLEDZIE Z AROMATEM CZOSNKU

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie

    500 gram
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • olej rzepakowy

    4-5 łyżek
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SMAŻONE ŚWIEŻE ŚLEDZIE Z AROMATEM CZOSNKU foto
Śledzie oczyścić,odciąć głowy ogony i wszystkie płetwy,dokładnie umyć i osuszyć.Tak przygotowane śledzie skropić sokiem wyciśniętym z cytryny,doprawić solą morską i białym pieprzem do smaku,odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Krok 2 - SMAŻONE ŚWIEŻE ŚLEDZIE Z AROMATEM CZOSNKU foto
Na patelni rozgrzać olej dodać obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku smażyć aż czosnek zacznie się złocić i odda swój smak a następnie usunąć go z patelni.Śledzie obtoczyć w mące,strzepując jej nadmiar kłaść na gorący czosnkowy olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor przez 5-6 minut z każdej.
Krok 3 - SMAŻONE ŚWIEŻE ŚLEDZIE Z AROMATEM CZOSNKU foto
Usmażone śledzie osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i podawać z dodatkiem pieczywa.Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

04.02.2014 15:55
bardzo lubimy rybki :)

Dorian

14.01.2014 08:04
wyborna rybka

Łukasz15

20.12.2013 18:12
Apetycznie wyglądają

barbara11561

09.12.2013 18:20
bardzo smaczne,też mają u mnie powodzenie:)

Anna169Hosz

06.12.2013 10:06
Musiały być bardzo smaczne, wyglądają rewelacyjnie.

kate.500

19.11.2013 11:50
pyszne sledziki

Wacław

19.11.2013 09:36
smakołyki dla mojej żony !

anemon

14.11.2013 13:50
Uwielbiam smażone śledzie.

Ada-Gaba

14.11.2013 07:35
w takiej postaci jeszcze nie jadłam

Krystyna32

13.11.2013 16:44
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat