smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • śledzie

    2 kg
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    - ile potrzeba

ZALEWA

  • woda

    3 liry
  • cukier

    6 łyżek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    6 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • goździki całe

    1 łyżka
  • cebula biała

    3 sztuki
  • cebula czerwona

    3 sztuki
  • ocet 10 %

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej foto
kupione świeże nieduże śledzie tuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować

do woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety
Krok 2 - smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej foto
na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony
Krok 3 - smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej foto
z podanych składników zagotować zalewę - część śledzi wkładać do słoików /użyłam dwa litrowe i jeden 3/4 litra/
Krok 4 - smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej foto
dodać cebuli, gorącej zalewy i mocno zakręcić - przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do miesiąca
Krok 5 - smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej foto
resztę śledzi włożyć do miski i zalać resztą zalewy z cebulami - wystudzić i do lodówki - najlepsze są na drugi, trzeci dzień marynowania............SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof15 07.11.2014 06:31
bardzo smaczne
Marta Ryżek-Kalkowska 07.11.2014 00:35
Ja się wpraszam na śledzika :)
barbara11561 06.11.2014 21:49
u mnie takie śledzie maja duże powodzenie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat