Smażone śledzie w zalewie octowej

Smażone śledzie w zalewie octowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • CIASTO DO SMAŻENIA ŚLEDZI:

  • mąka

    1,5 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • woda

    tyle by c. nie spływało ze śledz
  • olej

    do smażenia
  • Zalewa:

  • woda

    2 l
  • ocet 10 %

    1,5 l
  • cebula

    3 małe sztuki
  • ziele angielskie

    10 kulek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    8 sztuk
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • śledzie

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie patroszymy, myjemy, odstawiamy do ocieknięcia z wody. Następnie solimy, pieprzymy, obtaczamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy do zalewy. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Śledzie układamy pionowo w słoikach (może być plastikowe wiaderko np. po kapuście kiszonej). Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki. Śledzie nadają się do spożycia już po 12 godzinach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandraa 08.03.2014 17:38
LUBIE, LUBIE BARDZO
dorotka0000025 13.01.2014 11:54
wygląda rewelacyjnie,pycha
IwonaDD 19.12.2013 10:51
fajny przepis
Lukrecja29 04.12.2013 12:21
Od dawna szukam przepisu na te śledzie. Dziękuję za przepis!
mela25 30.11.2013 16:10
uwielbiam takie ryby
mysza75 29.11.2013 19:13
świetne śledzie :-)
artur7 26.11.2013 12:05
musze kiedys zrobic
Poison1988 05.11.2013 18:31
takiego śledzika to bym chętnie zjadła :)
Bernadeta1 01.11.2013 00:15
pyszny zapasik, lubię takie
usmiech 10.10.2013 23:01
bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat