Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone śledzie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śledzie 4 tuszki
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 2 szt
sól i pieprz
limonka 1 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone śledzie

Kroki postępowania

1
Tuszki śledzia myjemy i oczyszczamy- obcinamy ogonki, płetwy. Tniemy tuszki na pół, wzdłuż kręgosłupa i ściągamy skórę. Następnie skrapiamy sokiem z limonki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na około 10 min.
Krok 1 - Smażone śledzie foto
2
Na jednym talerzu przygotowujemy mąkę, na drugim zaś - roztrzepane jajka. Śledzie obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i ponownie w mące.
Krok 2 - Smażone śledzie foto
4
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.
Krok 3 - Smażone śledzie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 05.06.2017 07:26
Pyszna propozycja :)
Ela15 23.02.2017 14:17
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak