Smażone skrzydełka w zalewie z paprykami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    1 kg
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 listki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • mąka pszenna

    2 sztuki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżka
  • jajko

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • ocet

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze skrzydełek wyjmujemy kości, następnie gotujemy je w osolonej wodzie 15 minut. Mąkę mieszamy z papryką ostrą. Jajka roztrzepujemy, maczamy skrzydełka w jajkach i panierujemy bułką tartą. Obsmażamy na złoto. Gotujemy 1 litr wody, wlewamy do pojemnika. Cebulę, papryki, czosnek siekamy i wrzucamy do wody. Dodajemy też listki, ziele, koncentrat. Słodzimy, pieprzymy i odrobinę solimy. Studzimy wywar i dodajemy ocet, wrzucamy skrzydełka. Muszą stać w zalewie kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 14.04.2015 16:57
na pewno smaczne
pajbek 14.04.2015 15:09
Coś dla mnie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat