Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pstrągi

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrągi 2
czosnek ząbki 4
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej lniany
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pstrągi

Pstrągi myjemy pod bieżącą, chłodną wodą i na 3-4h przed planowanym smażeniem marynujemy. Obrany czosnek przeciskamy do miseczki, dodajemy znaczną ilość zmielonej soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu kolorowego, dolewamy 1-2 łyżeczki oleju lnianego i mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy pstrągi głównie od wewnątrz i odstawiamy do lodówki. Pstrągi ładniej wyglądają w całości, jednak moje były sporej wielkości i nie zmieściłyby się na patelni dlatego odcięłam im głowy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pstrągi, po ok 4-5 minut z każdej strony, tak aby skórka była lekko zrumieniona, a ryba od środka zmieniła kolor na biały. Rybę podałam z pieczonymi ziemniaczkami i lekką surówkę, na które przepisy również znajdziecie w mojej ksiedze.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 17.06.2015 09:35
Świetny przepis
Małgorzata Pin 03.03.2015 18:28
Smaczna, zdrowa rybka
Anna169Hosz 03.03.2015 16:31
Obiadek pierwsza klasa!
Renata9 03.03.2015 14:40
Uwielbiam takie smażone pstrągi
dollce 03.03.2015 14:20
Z chęcią bym zjadła taką rybkę
halina17 03.03.2015 10:20
Smaczna ryba.
Futka 03.03.2015 10:02
Ulubiona rybka mojego męża :) Twoja prezentuje się bardzo smakowicie, a do tego jest pełna czosnkowego aromatu - pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak