Smażone pstrągi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrągi

    2
  • czosnek ząbki

    4
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej lniany

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pstrągi myjemy pod bieżącą, chłodną wodą i na 3-4h przed planowanym smażeniem marynujemy. Obrany czosnek przeciskamy do miseczki, dodajemy znaczną ilość zmielonej soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu kolorowego, dolewamy 1-2 łyżeczki oleju lnianego i mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy pstrągi głównie od wewnątrz i odstawiamy do lodówki. Pstrągi ładniej wyglądają w całości, jednak moje były sporej wielkości i nie zmieściłyby się na patelni dlatego odcięłam im głowy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pstrągi, po ok 4-5 minut z każdej strony, tak aby skórka była lekko zrumieniona, a ryba od środka zmieniła kolor na biały. Rybę podałam z pieczonymi ziemniaczkami i lekką surówkę, na które przepisy również znajdziecie w mojej ksiedze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 17.06.2015 09:35
Świetny przepis
Małgorzata Pin 03.03.2015 18:28
Smaczna, zdrowa rybka
Anna169Hosz 03.03.2015 16:31
Obiadek pierwsza klasa!
Renata9 03.03.2015 14:40
Uwielbiam takie smażone pstrągi
dollce 03.03.2015 14:20
Z chęcią bym zjadła taką rybkę
halina17 03.03.2015 10:20
Smaczna ryba.
Futka 03.03.2015 10:02
Ulubiona rybka mojego męża :) Twoja prezentuje się bardzo smakowicie, a do tego jest pełna czosnkowego aromatu - pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat