Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierożki z cielęciną

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatki cielęcej 1/2 kg
mąki pszennej 60 dag
smalcu 10 dag
letniej wody 100 ml
jajko 1
olej ryżowy do smażenia
bulion warzywny 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierożki z cielęciną

Przyprawy Prymat do smaku: liść lubczyku, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny grubomielony, sól.


Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać smalec, jajko, letnią wodę i sól. Posiekać składniki, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny.

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym, dodać liść lubczyku, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Gotować na małym ogniu do miękkości. Ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przemielić również cebulę. Wymieszać składniki i przyprawić do smaku czarnym pieprzem.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać duże kółka. Na każdym kółku układać dość pokaźną porcję farszu, zlepiać pierożki i smażyć w głębokim tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 22.06.2011 08:47
mniam
kochanyptysiu 18.05.2011 09:16
mniam!
Marzena40 21.04.2011 09:02
super
MAR3STA 29.03.2011 17:42
rewelacyjne, zrobię sobie takie;)
Gosia40 27.03.2011 06:16
Bardzo lubię smażone pierożki... jeszcze z takim farszem - rewelacja:)
Nina7 12.03.2011 05:06
Jakie złociste:) Poproszę o jedna porcję...
Misiek1 08.03.2011 11:33
Super wyglądają:)
kochanyptysiu 07.03.2011 13:14
polecam!
suzana 07.03.2011 10:00
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak