Smażone pierożki z cielęciną

Smażone pierożki z cielęciną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatki cielęcej

    1/2 kg
  • mąki pszennej

    60 dag
  • smalcu

    10 dag
  • letniej wody

    100 ml
  • jajko

    1
  • olej ryżowy

    do smażenia
  • bulion warzywny

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyprawy Prymat do smaku: liść lubczyku, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny grubomielony, sól.


Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać smalec, jajko, letnią wodę i sól. Posiekać składniki, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny.

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym, dodać liść lubczyku, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Gotować na małym ogniu do miękkości. Ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przemielić również cebulę. Wymieszać składniki i przyprawić do smaku czarnym pieprzem.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać duże kółka. Na każdym kółku układać dość pokaźną porcję farszu, zlepiać pierożki i smażyć w głębokim tłuszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

22.06.2011 08:47
mniam

kochanyptysiu

18.05.2011 09:16
mniam!

Marzena40

21.04.2011 09:02
super

MAR3STA

29.03.2011 17:42
rewelacyjne, zrobię sobie takie;)

Gosia40

27.03.2011 06:16
Bardzo lubię smażone pierożki... jeszcze z takim farszem - rewelacja:)

Nina7

12.03.2011 05:06
Jakie złociste:) Poproszę o jedna porcję...

Misiek1

08.03.2011 11:33
Super wyglądają:)

kochanyptysiu

07.03.2011 13:14
polecam!

suzana

07.03.2011 10:00
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat