Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierożki (samosa)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2 szklanki
masło 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
woda ciepła kilka łyżek
ziemniaki 2 szt.
groszek konserwowy 1/2 puszki
ząbki czosnku 3 szt.
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżka
tłuszcz do smażenia

sos majonezowy

majonez tradycyjny 3 łyżki
kwaśna śmietana 3 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
ząbki czosnku 2 szt.
sok z cytryny 1/2 szt.
miód płynny 1 łyżeczka
curry 1,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierożki (samosa)

Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i kurkumę mieszamy w jednym naczyniu. Dodając stopniowo wodę zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka jak na pierogi. Ziemniaki gotujemy. Ugniatamy je widelcem. Dodajemy w ten sam sposób pognieciony groszek. Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę garam masala. Nadzienie nakładamy na krążki ciasta, które zlepiamy jak pierogi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładamy na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki sosów mieszamy w osobnych naczyniach. Pierożki podajemy razem z sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.09.2016 20:27
bardzo smaczne
Patrycja33 08.09.2016 11:13
ciekawa propozycja :-)
jagoda5913 08.09.2016 10:16
smaczne pierogi
RenataZ-et 08.09.2016 08:32
lubię takie pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak