Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym
CIASTO :
Na stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.
Robimy wgłębienie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko.
Wyrabiamy gładkie zwarte ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.
FARSZ:
Łososia gotujemy na parze przez 10 minut.
Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.
Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy sos bazyliowy.
SOS:
Listki bazylii siekamy , wkładamy do rondelka.
Dodajemy śmietankę 30% i na bardzo wolnym ogniu zagotowujemy.
Po zagotowaniu miksujemy blenderem.
Doprawiamy solą , pieprzem , szczyptą cukru.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku i mieszamy z gęstą śmietaną.
Kilkanaście sekund podgotowujemy ciągle mieszając – by zgęstniał.
FARSZ:
Przygotowany sos bazyliowy dodajemy do łososia i gorgonzoli.
Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.