Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
jajko 1 szt
woda letnia 125 ml
sól 1 szczypta
łosoś 300 g
GORGONZOLA 80 g
skórka cytrynowa 1 łyzeczka
koperek 1 peczek
oliwa 4 łyżki
bazylia 1 peczek
śmietana 30-pocentowa 50 ml
czosnek 1 ząbek
śmietana 18-procentowa 50 ml
cukier 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO :

Na stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.

Robimy wgłębienie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko.

Wyrabiamy gładkie zwarte ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.

FARSZ:

Łososia gotujemy na parze przez 10 minut.

Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową.

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.

Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy sos bazyliowy.

SOS:

Listki bazylii siekamy , wkładamy do rondelka.

Dodajemy śmietankę 30% i na bardzo wolnym ogniu zagotowujemy.

Po zagotowaniu miksujemy blenderem.

Doprawiamy solą , pieprzem , szczyptą cukru.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku i mieszamy z gęstą śmietaną.

Kilkanaście sekund podgotowujemy ciągle mieszając – by zgęstniał.

FARSZ:

Przygotowany sos bazyliowy dodajemy do łososia i gorgonzoli.

Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak