Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone opieńki ze śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

opieńki 0.5 kg
cebula biała 2 szt
śmietana 18 proc 100 g
mąka pszenna 2 łyżki
sól i pieprz
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone opieńki ze śmietaną

Mrożone (przed zamrozeniem ugotowane) opieńki dodajemy do zeszklonej na maśle, pokrojonej w piórka cebuli. Smażymy razem, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy zbyt duża ilość płynu odparuje podczas smażenia, dodajemy łyżkę masła i dusimy na wolnym ogniu potrawę pod przykryciem około 10 minut. Kiedy grzyby są wystarczająco miękkie, calosc oprószamy mąką, mieszamy i dodajemy śmietanę, nadal trzymając patelnię na ogniu. Smażymy razem, mieszając by sie nie przypaliło, kilka minut. I gotowe :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babi17 02.04.2013 11:14
fajna kolacja dobra
jolanta19 09.02.2013 17:18
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak