Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone łódeczki bułaczane z farszem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułki 6 szt.
jajko 1 szt.
mleko 2 łyż.
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyż.
olej do smażenia 1/2 szkl.
ryż 50 g
filet z mintaja 300 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mąka 1 łyż.
sos słodko-kwaśny 3 łyż.
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
zioła 1 szczypta
natka pietruszki 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone łódeczki bułaczane z farszem

Kroki postępowania

1
Każdą bułkę przekrawam w poprzek na pół wzdłuż przedziałka. Następnie wydrążam z każdej połówki miąższ, tak aby utworzyły się podłużne łódeczki. Wydrążony miąższ wykorzystuję do kotletów mielonych.
Krok 1 - Smażone łódeczki bułaczane z farszem foto
2
Farsz: Filety rybne rozmrażam, osuszam dokładnie każdy kawałek ręcznikiem papierowym i oprószam z obydwu stron solą i pieprzem. Obtaczam rybę dokładnie w mące. Na patelnię z gorącym olejem kładę kawałki ryby i smażę na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor. Usmażoną rybę kładę na ręcznik papierowy i osączam z nadmiaru tłuszczu, studzę, a następnie rozdrabniam widelcem w misce.
Krok 2 - Smażone łódeczki bułaczane z farszem foto
3
Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu na sypko. Ostudzony ryż dodaję do rozdrobnionej ryby w misce. Całość mieszam z kilkoma łyżkami sosu słodko-kwaśnego tak aby otrzymać odpowiednią konsystencję nadzienia (nie za suchą ale i nie za rzadką). Na koniec doprawiam farsz do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, natką pietruszki i ziołami.
Krok 3 - Smażone łódeczki bułaczane z farszem foto
4
Każdą połówkę wydrążonej bułki (jej brzegi) zanurzam na chwilę w mleku, po czym nadziewam masą rybno-ryżową. Zlepiam brzegi, tak aby farsz nie wydostał się z bułki w czasie smażenia. Następnie zanurzam nadziane bułki w roztrzepanym jajku z mlekiem i solą, a potem obtaczam dokładnie w bułce tartej. Bułczane łódeczki smażę w rozgrzanym, głębokim oleju na dużej patelni po kilka minut z każdej strony do uzyskania ładnego, złotego koloru.
Krok 4 - Smażone łódeczki bułaczane z farszem foto
5
Osączam z namiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podaję na ciepło z sosem słodko-kwaśnym lub słodkim sosem chili.
Krok 5 - Smażone łódeczki bułaczane z farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 23.01.2013 16:42
fajny przepis ;)
KasiaK90 23.01.2013 16:02
świetny przepis
Ela6 23.01.2013 13:41
super
marta19 23.01.2013 13:15
ciekawe
natalia.doradca 23.01.2013 12:31
pomysłowe bułeczki
aisoglam 23.01.2013 12:30
Bardzo pomysłowe :)
Gracer 23.01.2013 12:27
pomyslowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak