Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone leszcze i karasie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mąka 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
sok z cytryny
sól
olej do smażenia
karaś kilka szt.
leszcz kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone leszcze i karasie

Kroki postępowania

1
Oczyszczone ryby myjemy w zimnej wodzie o osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą z nich na zewnątrz i w środku skrapiamy obficie sokiem z cytryny.
Krok 1 - Smażone leszcze i karasie foto
2
Następnie oprószamy je solą i pieprzem. Ryby panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej wymieszanej z mąką.
Krok 2 - Smażone leszcze i karasie foto
3
Smażymy je na rozgrzanym oleju. Na patelni zawsze mam około 1 cm głębokości oleju, a ryby smażę na małym ogniu. Lepie, gdy smażą się dłużej, bo wiem, że w środku będą dosmażone. Jeśli chcemy mieć pewność, ze ryby będą dobrze dosmażone, możemy po zdjęciu ich z patelni przełożyć do garnka wyłożonego folią aluminiową, podlać odrobiną wody i podparować wstawiając garnek na 2 minutki na ogień.
Krok 3 - Smażone leszcze i karasie foto
4
Smacznego.
Krok 4 - Smażone leszcze i karasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 03.03.2014 18:43
pyszne rybki
Iwusia 17.05.2013 22:40
bardzo smaczne rybki
IKrakowianka 01.10.2012 17:03
to musi być pyszne!
andrzej10 14.08.2012 15:20
pycha
Katarzyna/kate1980 12.08.2012 23:03
takie rybki są najsmaczniejsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak