Smażone leszcze i karasie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka tarta

    1 szklanka
  • mąka

    0,5 szklanki
  • jajka

    3 sztuki
  • sok z cytryny

  • sól

  • olej

    do smażenia
  • karaś

    kilka szt.
  • leszcz

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Smażone leszcze i karasie foto
Oczyszczone ryby myjemy w zimnej wodzie o osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą z nich na zewnątrz i w środku skrapiamy obficie sokiem z cytryny.
Krok 2 - Smażone leszcze i karasie foto
Następnie oprószamy je solą i pieprzem. Ryby panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej wymieszanej z mąką.
Krok 3 - Smażone leszcze i karasie foto
Smażymy je na rozgrzanym oleju. Na patelni zawsze mam około 1 cm głębokości oleju, a ryby smażę na małym ogniu. Lepie, gdy smażą się dłużej, bo wiem, że w środku będą dosmażone. Jeśli chcemy mieć pewność, ze ryby będą dobrze dosmażone, możemy po zdjęciu ich z patelni przełożyć do garnka wyłożonego folią aluminiową, podlać odrobiną wody i podparować wstawiając garnek na 2 minutki na ogień.
Krok 4 - Smażone leszcze i karasie foto
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 03.03.2014 18:43
pyszne rybki
Iwusia 17.05.2013 22:40
bardzo smaczne rybki
IKrakowianka 01.10.2012 17:03
to musi być pyszne!
andrzej10 14.08.2012 15:20
pycha
Katarzyna/kate1980 12.08.2012 23:03
takie rybki są najsmaczniejsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat