Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaronu łazanki
1 op. -
boczku wędzonego
20 dag -
cebule
2 szt. -
kapusty kiszonej
30 dag -
ząbek czosnku
4 szt. -
natki
1/2 pęczka -
tymianek
do smaku -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Smażone łazanki
Kapustę kilka razy przepłukujemy zimną wodą, odciskamy i kroimy; kiedy cebula z boczkiem się podsmaży wrzucamy kapustę i zmiażdzony czosnek, mieszamy i podlewamy trochę wodą; wsypujemy tymianek (wedle upodobania), doprawiamy solą oraz pieprzem; przykrywamy i dusimy/smażymy na małym ogniu (ok 30 minut od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło); kiedy woda odparuje, dorzucamy makaron i drobno pokrojoną natkę, mieszamy i znowu podsmażamy (ok 15 minut)
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)