Smażone kwiaty cukinii

Smażone kwiaty cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kwiaty cukinii

    10-15 sztuk
  • jajka

    2 sztuk
  • mąka

    20 dag
  • serki topione

    3 sztuk
  • sól, pieprz

    do smaku
  • woda

    150-200 (gorąca i zimna)
  • oliwa

    150-200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W naczyniu zalewamy gorącą wodą serki topione (śmietankowe lub ziołowe), rozpuszczamy, roztrzepujemy mikserem, dodajemy wody zimnej, 2 jajka, miksujemy, przyprawiamy do smaku, dajemy mąkę w takiej ilości, aby powstało dość gęste ciasto do zamaczania kwiatów.
(Lepiej sporządzić więcej takiego ciasta, aby łatwiej było zanurzać kwiaty, a pozostały nadmiar, możemy śmiało użyć na koniec, do usmażenia placków - też będą smaczne.)
Opłukane wcześniej kwiaty cukinii maczamy obficie w przygotowanym cieście i szybko, aby nie obciekły, kładziemy na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażymy na rumiano.

( mąka, woda, oliwa - ilość wg potrzeby, formularz nie pozwala na takie opisanie ilości )

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

31.05.2012 14:18
pychotka;))

Aneta41

13.03.2012 14:02
pierwsze slysze:) ale ciekawie wyglada

Pajecznik

12.03.2012 15:51
Lubię takie ciekawe pomysły. Dodaję do swojej księgi i czekam z niecierpliwością na kwiaty w ogródku :)

ewa19a

21.02.2012 00:43
fajne

Izabela/bella81

03.02.2012 21:44
bardzo ciekawe, nie wiedziałam że kwiaty są jadalne:)

olivka

04.12.2011 15:32
to dla mnie nowość

1j1o1l1a1

19.11.2011 20:15
czym większe kwiaty, a nawet z młodziutkimi zawiazkami owocu, tym lepsze :)

smakowita

18.11.2011 21:00
fajne

Mariusz10

23.10.2011 23:15
apetyczne

kanu83

23.10.2011 16:17
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat