Smażone kuleczki ziemniaczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • mąka ziemniaczana

    2 szkl.
  • jajko

    3 szt
  • sól

    do smaku
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie mielimy je np. w maszynce do mięsa. Ziemniaki, mąkę i żółtka łączymy razem i zagniatamy na ciasto. Białka ubijamy i pianę dodajemy do ciasta. Łączymy wszystko razem i ugniatamy. Z masy formułujemy niewielkie kuleczki i kładziemy je na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta41 14.06.2012 12:12
bardzo fajne
Katarzyna59 18.04.2012 11:37
pysznie wyglądają
Juleczka20 17.04.2012 07:50
pyszne
malaczarna23 13.04.2012 08:29
uwielbiam
Piotr24 15.03.2012 21:04
uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią :D
motyl 12.03.2012 21:09
fajne
jerry1 01.03.2012 11:25
ciekawy pomysł
ewaa 26.01.2012 20:53
pyszne
Anna133 23.01.2012 19:11
ja bym je upiekła na głębokim tłuszczu
smakowita 11.01.2012 17:31
są bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat