Smażone kluski z farszem pieczarkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    700 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

  • pieczarki

    600 gram
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Wyrównaj, podziel na 4 części, jedną odłóż na pozostałe. Do wolnej części wsyp mąki – tyle by wyrównała się z częścią ziemniaków. Dodaj jako i wyrób ciasto.
2. Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp je na patelnię z rozgrzanym olejem ( 3 łyżki) posól, i smaż aż wyparuje woda spod pieczarek.
3. Z ciasta odrywaj porcję , Formuj placki, na środek nałóż pieczarki , Całość złóż jak pierożka a następnie uformuj kulkę.
4. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 7 minuty od momentu wypłynięcia. Następnie kluski przesmaż na oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat