Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone kalmary z dipem aioli

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalmary 1 szt/os
mąka
pieprz
cytryna
majonez 4 łyżki
czosnek 4 ząbki
olej do smażenia
bazylia świeża kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone kalmary z dipem aioli

Kroki postępowania

1
Najpierw zaczynamy od przygotowania dipu aioli. Do miseczki wkładamy majonez, przeciśnięty czosnek. Bazylię siekamy i również przekładamy do miseczki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Smażone kalmary z dipem aioli foto
2
Świeże kalmary obieramy, myjemy i kroimy w paski, tak aby utworzyły krążki po rozłożeniu.
Krok 2 - Smażone kalmary z dipem aioli foto
3
Mąkę mieszamy z dużą ilościa pieprzu. W takiej mieszance obtaczamy nasze kalmary i wrzucamy na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażymy do zarumienienia.
Krok 3 - Smażone kalmary z dipem aioli foto
4
Podajemy z dipem aioli oraz skropioną cytryną;)
Krok 4 - Smażone kalmary z dipem aioli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 24.01.2014 11:24
uwielbiam smażone krążki kalmarów - robiłam niedawno z sosem czosnkowym
pacpaw 19.12.2012 16:00
bardzo podoba mi się ten pomysł na kalmary. Szybko i zapewne smacznie
Justyna28 03.05.2012 12:47
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak