Smażone filety ze śledzia norweskiego z przyprawami i słodko-kwaśnym mango

Smażone filety ze śledzia norweskiego z przyprawami i słodko-kwaśnym mango

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • surowe filety ze śledzia norweskiego

    500 g
  • cytryna

    1 szt
  • mango

    1 szt
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • masło ziołowe

    50 g
  • pęczek świeżej kolendry

    ½ szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    100 ml
  • czuszka

    10 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    5 ziaren
  • imbir w zalewie

    30 g
  • Goździki całe Prymat

    4 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • roszponka

    100 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Smażone filety ze śledzia norweskiego z przyprawami i słodko-kwaśnym mango

Sposób przygotowania:
Oczyszczone filety śledziowe myjemy i osuszamy, a następnie dokładnie nacieramy zmiksowanymi (w mikserze lub moździerzu) przyprawami Prymat. Ryby smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec zlewamy olej, dodajemy plastry czosnku, siekaną dymkę oraz masło ziołowe i dusimy kilka minut. Roszponkę dokładnie myjemy i osączamy. Pomidory koktajlowe kroimy w cząstki, mango obieramy i kroimy w cieniutkie plastry, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, a następnie dodajemy czuszkę, imbir i marynujemy kilka minut. Gotowe filety podajemy z marynowanym mango, roszponką, pomidorami koktajlowymi, dekorujemy listkami świeżej kolendry i skrapiamy marynatą pozostałą z mango.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

szajba2 24.02.2011 16:03
to ja ocenię na bardzo słabo niech się babcia spina a dla mnie zestawienie mango ze śledziem beznadziejne a i samo zdjęcie już nie zachęca do konsumpcji
Bart 08.02.2011 23:53
elegancko
Babciagramolka 06.01.2011 15:31
Genialnie- już widzę osoby oceniające na ,, słabe ,, jak robią śledzia z mango . Paranoja taki sposób oceniania potrawy. Muszę przyznać , że zaciekawiło mnie . Chetnej z mango używam do drobiu i serów - zestawienie mango ze śledziem jak dla mnie interesujace .
Barbara55 28.10.2010 15:14
słabe
rakow2
rakow2 26.10.2010 15:19
czy ja wiem
Monika168 23.09.2010 11:42
świetny
Marcin46
Marcin46 02.05.2010 13:30
Pierwszy raz wżyciu jadłem smażonego śledzia i muszę powiedzieć że świetne. Brakło mi aromatu wytrawnego wina z Francji, ale ogólnie bardzo smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat