Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
surowe filety ze śledzia norweskiego
500 g -
cytryna
1 szt -
mango
1 szt -
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 pęczek -
masło ziołowe
50 g -
pęczek świeżej kolendry
½ szt -
czosnek
2 ząbki -
oliwa
100 ml -
czuszka
10 g -
Pieprz czarny mielony Prymat
5 ziaren -
imbir w zalewie
30 g -
Goździki całe Prymat
4 szt -
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren -
roszponka
100 g
Przepis i sposób przygotowania Smażone filety ze śledzia norweskiego z przyprawami i słodko-kwaśnym mango
Oczyszczone filety śledziowe myjemy i osuszamy, a następnie dokładnie nacieramy zmiksowanymi (w mikserze lub moździerzu) przyprawami Prymat. Ryby smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec zlewamy olej, dodajemy plastry czosnku, siekaną dymkę oraz masło ziołowe i dusimy kilka minut. Roszponkę dokładnie myjemy i osączamy. Pomidory koktajlowe kroimy w cząstki, mango obieramy i kroimy w cieniutkie plastry, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, a następnie dodajemy czuszkę, imbir i marynujemy kilka minut. Gotowe filety podajemy z marynowanym mango, roszponką, pomidorami koktajlowymi, dekorujemy listkami świeżej kolendry i skrapiamy marynatą pozostałą z mango.
Komentarze (7)