Smażone dzwonka karpia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3/4 szklanki
  • jajko

    1
  • olej do smażenia

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Smażone dzwonka karpia foto
Rybę oczyszczamy z łusek, pozbawiamy wnętrzności i dokładnie myjemy w zimnej wodzie od środka i zewnątrz. Rybę na 2 godziny wkładamy do garnka z zimną wodą z dodatkiem łyżeczki soli oraz łyżeczki sody, aby choć trochę wyeliminować posmak mułu.
Krok 2 - Smażone dzwonka karpia foto
Następnie odcinamy głowę, ogon i wszystkie płetwy, tuszę ryby dzielimy na dzwonka ok. 3cm grubości. Każdy z kawałków ryby dokładnie nacieramy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą do ryb
Krok 3 - Smażone dzwonka karpia foto
dzwonka obtaczamy w mące i pozostawiamy na pół godziny.
Krok 4 - Smażone dzwonka karpia foto
Następnie panierujemy rybę w w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej – dzwonka smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach do czasu aż panierka się ładnie zrumieni.
Krok 5 - Smażone dzwonka karpia foto
Smażymy na wolnym ogniu i podajemy do obiadu na gorąco razem z surówką i frytkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat