Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone dzwonka karpia

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 1
mąka pszenna 5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szklanki
jajko 1
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone dzwonka karpia

Kroki postępowania

1
Rybę oczyszczamy z łusek, pozbawiamy wnętrzności i dokładnie myjemy w zimnej wodzie od środka i zewnątrz. Rybę na 2 godziny wkładamy do garnka z zimną wodą z dodatkiem łyżeczki soli oraz łyżeczki sody, aby choć trochę wyeliminować posmak mułu.
Krok 1 - Smażone dzwonka karpia foto
2
Następnie odcinamy głowę, ogon i wszystkie płetwy, tuszę ryby dzielimy na dzwonka ok. 3cm grubości. Każdy z kawałków ryby dokładnie nacieramy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą do ryb
Krok 2 - Smażone dzwonka karpia foto
3
dzwonka obtaczamy w mące i pozostawiamy na pół godziny.
Krok 3 - Smażone dzwonka karpia foto
4
Następnie panierujemy rybę w w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej – dzwonka smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach do czasu aż panierka się ładnie zrumieni.
Krok 4 - Smażone dzwonka karpia foto
5
Smażymy na wolnym ogniu i podajemy do obiadu na gorąco razem z surówką i frytkami.
Krok 5 - Smażone dzwonka karpia foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak