Smażone chrupiące ziemniaki

Smażone chrupiące ziemniaki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    0,5 kg
  • sól

  • rozmaryn siekany

    gałązka
  • oregano

    5-6 listków
  • zioła prowansalkie Prymat

  • masło

    50 g
  • bazylia

    4-5 listków
  • kurkuma mielona

    1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki ok. 1-1,5cm grube. Wrzucić je do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotować je 2 minuty od momentu ponownego wrzenia wody. Wyłączyć ogień, odcedzić i zostawić bez przykrycia na jakieś 5 minut by się odparowały.

Na dużej patelni (teflonowej) roztopić masło i wrzucić na nie odcedzone ziemniaki. Lekko posolić, posypać kurkumą i pieprzem. Tak przyprawione ziemniaki przykryć pokrywką i smażyć ok. 15-20minut na lekkim ogniu, od czasu do czasu obracając strony, tak by opiekły się z każdej strony. Gdyby ziemniaki smażyły się na "sucho" dodać jeszcze łyżkę masła - będą wtedy bardziej chrupkie a nie przypalone.
W czasie smażenia świeże zioła drobno posiekać.
Na ostatnie 4 minut smażenia dodać posiekane świeże zioła (ewentualnie suszone), dodać zioła prowansalskie wg smaku i przesmażyć jeszcze ok. minuty. W tym momencie oprószyć papryką słodką i ostrą wg smaku i jeszcze raz lekko oprószyć solą. Wymieszać.
Ziemniaki gotowe do jedzenia

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

haniaa

09.06.2013 09:14
Dziękuję, za opinie ;) ogólnie bardzo dobre ziemniaki ;) mój mężczyzna stwierdził, że mógłby jeść, jeść i jeść :) chyba lepszej pochwały od niego nie dostałam :D

magdziorka6

08.06.2013 22:56
genialne proste i smaczne

nogawkuchni

08.06.2013 07:04
Pyszny posiłek,bardzo lubię takie ziemniaczki,Twoje wyglądają bardzo smakowicie,świetnie są doprawione,zapewne apetycznie i pysznie pachną,a jeszcze lepiej smakują,super,do zimnego kefiru taki ziemniaczany dodatek to super sprawa i strawa :).

haniaa

08.06.2013 06:39
lepsze są młode - stare mogą się rozpadać lub po prostu krócej je smażyć...

LoLa

08.06.2013 06:37
po prostu mniam mniam

Mona73

07.06.2013 23:21
chyba sobie jutro takie na obiad zrobię, a czy lepsze stare czy młode ziemniaki?

Cranberry

07.06.2013 22:37
robię podobne pyszne są :)

babajaga1969

07.06.2013 22:08
lubię takie aromatyczne ziemniaki

Aleksandra/Olcia

07.06.2013 22:06
mniam,idealne do wszystkiego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat