Przepis i sposób przygotowania na: Smażone chrupiące ziemniaki
Smażone, chrupiące ziemniaki to przekąska, która zarówno pasuje jako dodatek do obiadu, mięsa, ryb czy innych warzyw, ale także jako samodzielne danie, które można przygotować na przyjście gości i podać z dodatkiem ulubionego dipu. W przygotowaniu smażonych, chrupiących ziemniaków, ważne jest ich wcześniejsze podgotowania, dzięki czemu po dodaniu ich na patelnię będą szybciej gotowe i zyskają przyjemną, chrupiącą, ziołową skórkę. Nie bez powodu do podsmażania ziemniaków użyto olej i masło. Masło nadaje przyjemny, kremowy smak i ułatwia uzyskanie złocistej skórki na wierzchu wspomnianych warzyw.
1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki ok. 1-1,5 cm grube. Dodać je do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotować ok. 2 minuty od momentu ponownego wrzenia wody. Wyłączyć ogień, odcedzić i zostawić bez przykrycia na jakieś 5 minut, aby odparowały.
2. Na dużej patelni (teflonowej) roztopić masło lub wylać olej i przełożyć na nie odcedzone ziemniaki. Lekko posolić, posypać kurkumą i pieprzem. Tak przyprawione ziemniaki przykryć pokrywką i smażyć ok. 15-20 minut na lekkim ogniu, od czasu do czasu obracając strony, tak aby opiekły się z każdej strony. Gdyby ziemniaki smażyły się na "sucho" dodać jeszcze łyżkę masła - będą wtedy bardziej chrupkie, a nie przypalone.
3. W czasie smażenia świeże zioła drobno posiekać.
4. Na ostatnie 4 minut smażenia dodać posiekane świeże zioła (ewentualnie suszone), a na minutę przed końcem zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać i podawać.