Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone chrupiące ziemniaki

5.0
(171)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Smażone chrupiące ziemniaki to idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Możecie podać je z keczupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kilograma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
rozmaryn siekany 1 gałązka
oregano świeże 5-6 liści
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 szczypty
masło 50 gramów
bazylia świeża 4-5 liści
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1-2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone chrupiące ziemniaki

Smażone, chrupiące ziemniaki to przekąska, która zarówno pasuje jako dodatek do obiadu, mięsa, ryb czy innych warzyw, ale także jako samodzielne danie, które można przygotować na przyjście gości i podać z dodatkiem ulubionego dipu. W przygotowaniu smażonych, chrupiących ziemniaków, ważne jest ich wcześniejsze podgotowania, dzięki czemu po dodaniu ich na patelnię będą szybciej gotowe i zyskają przyjemną, chrupiącą, ziołową skórkę. Nie bez powodu do podsmażania ziemniaków użyto olej i masło. Masło nadaje przyjemny, kremowy smak i ułatwia uzyskanie złocistej skórki na wierzchu wspomnianych warzyw. 

1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki ok. 1-1,5 cm grube. Dodać je do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotować ok. 2 minuty od momentu ponownego wrzenia wody. Wyłączyć ogień, odcedzić i zostawić bez przykrycia na jakieś 5 minut, aby odparowały.

2. Na dużej patelni (teflonowej) roztopić masło lub wylać olej i przełożyć na nie odcedzone ziemniaki. Lekko posolić, posypać kurkumą i pieprzem. Tak przyprawione ziemniaki przykryć pokrywką i smażyć ok. 15-20 minut na lekkim ogniu, od czasu do czasu obracając strony, tak aby opiekły się z każdej strony. Gdyby ziemniaki smażyły się na "sucho" dodać jeszcze łyżkę masła - będą wtedy bardziej chrupkie, a nie przypalone.

3. W czasie smażenia świeże zioła drobno posiekać.

4. Na ostatnie 4 minut smażenia dodać posiekane świeże zioła (ewentualnie suszone), a na minutę przed końcem zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać i podawać.

Smażone, chrupiące ziemniaki stanowią ciekawą alternatywą dla ziemniaków w formie puree czy gotowanych, podawanych do obiadu. Obtoczone w aromatycznych ziołach i przyprawach, a następnie podsmażone na maśle, są niezwykle ciekawą przekąską nawet do podjadania w trakcie dnia, zarówno na ciepło jak i zimno.

Więcej przepisów na ciekawe, ziemniaczane dodatki do obiadów i nie tylko znajdziecie w serwisie Doradca Smaku: 

Ziemniaki po szwedzku

Młode ziemniaki z piekarnika

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

haniaa 09.06.2013 09:14
Dziękuję, za opinie ;) ogólnie bardzo dobre ziemniaki ;) mój mężczyzna stwierdził, że mógłby jeść, jeść i jeść :) chyba lepszej pochwały od niego nie dostałam :D
magdziorka6 08.06.2013 22:56
genialne proste i smaczne
nogawkuchni 08.06.2013 07:04
Pyszny posiłek,bardzo lubię takie ziemniaczki,Twoje wyglądają bardzo smakowicie,świetnie są doprawione,zapewne apetycznie i pysznie pachną,a jeszcze lepiej smakują,super,do zimnego kefiru taki ziemniaczany dodatek to super sprawa i strawa :).
haniaa 08.06.2013 06:39
lepsze są młode - stare mogą się rozpadać lub po prostu krócej je smażyć...
LoLa 08.06.2013 06:37
po prostu mniam mniam
Mona73 07.06.2013 23:21
chyba sobie jutro takie na obiad zrobię, a czy lepsze stare czy młode ziemniaki?
Cranberry 07.06.2013 22:37
robię podobne pyszne są :)
babajaga1969 07.06.2013 22:08
lubię takie aromatyczne ziemniaki
Aleksandra/Olcia 07.06.2013 22:06
mniam,idealne do wszystkiego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak