SMAŻONE BIAŁE SZPARAGI Z SOSEM SŁODKO-OSTRYM

SMAŻONE BIAŁE SZPARAGI Z SOSEM SŁODKO-OSTRYM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    6 szt
  • cebula

    1 szt
  • mango

    100 g
  • truskawki

    100 g
  • Musztarda stołowa Prymat

    1 łyzka
  • ocet

    2 łyzki
  • oliwa

    2 łyzki
  • parmezan starty

    50 g
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    3 łyzki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    1 łyzka
  • cukier

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ze szparagów odkrawamy końce, obieramy, związujemy i gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru.

SOS:

Cebulę drobno siekamy, mango oraz truskawki kroimy w kostkę.

Musztardę ucieramy z octem i oliwą, dodajemy cebulę, posiekaną natkę oraz pokrojone owoce – mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem.

SZPARAGI:

Parmezan ucieramy z jajkiem, 2 łyżkami mąki oraz solą i pieprzem na gładkie ciasto.

Odsączone szparagi panierujemy w reszcie mąki, a następnie w cieście.

Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy na gorąco z sosem!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 21.05.2015 15:27
pięknie wyglądają
Mniam 21.05.2015 11:00
Ciekawy pomysł na szparagi. Ten owocowy sosik musi smakować rewelacyjnie.
Benita 21.05.2015 09:39
Muszą smakować cudownie. Bardzo fajna forma podania.
fotoviderek 20.05.2015 21:14
Świetny pomysł na szparagi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat