smażona wątróbka z cebulą, warzywami i mizerią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    1/2 kg
  • mąka pszenna

  • cebula biała

    2 szt
  • sól i pieprz

  • mleko

  • warzywa mrożone

  • masło

  • ogórek

    1 szt
  • jogurt naturalny

    1 kubek
  • cukier

    2 łyż
  • ocet

    1 łyż
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę należy dokładnie oczyścić, przełożyć do miseczki i zalać zimnym mlekiem. Po około godzinie przełożyć na sitko i osuszyć. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju, nieco ją soląc. Z patelni zdejmujemy cebulę. Wątróbki panierujemy w mace i wrzucamy na gorący olej. Smażymy z każdej strony. Gdy będzie gotowa doprawiamy ją solą i pieprzem. Dodajemy do niej cebulę i chwilę razem dusimy. Warzywa przekładamy na patelnię. Dodajemy do nich masło, sól i pieprz. Chwilę smażymy, po czym podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Ogórka obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do miseczki. Dodajemy ocet, cukier i jogurt mieszamy. Na talerz wykładamy porcję warzyw, mizerii i wątróbki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 11.10.2016 11:48
Lubie taki obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat