Smarowidło z łopatki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • ziele angielskie

    5 ziarenek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • przyprawa uniwersalna

    wg uznania
  • cebula

    1/2 sztuki
  • pieprz do smaku

  • sól do smaku

  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Smarowidło z łopatki foto
Mięso (dobrze, jak będzie poprzerastane tłuszczem) zalać w garnku wodą. Dodać do niego ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę uniwersalną. Ugotować do miękkości.
Krok 2 - Smarowidło z łopatki foto
Mięso wyjąć z wywaru i zmielić dwukrotnie z dodatkiem surowej cebuli.
Krok 3 - Smarowidło z łopatki foto
Do zmielonego mięsa dodać pieprz i przyprawę do wieprzowiny.
Krok 4 - Smarowidło z łopatki foto
Doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać. Gdyby smarowidło wyszło zbyt suche, dolać do niego trochę wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa.
Krok 5 - Smarowidło z łopatki foto
Smarowidłem smarować kanapki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 29.07.2013 21:33
Lubię zjeść kanapeczkę z domowym smarowidłem.
PaniMISIOWA 17.11.2012 21:07
ciekawe
kate.500 25.10.2012 22:31
pycha
Kate131 20.08.2012 08:02
ciekawe
Ewa6274879 16.08.2012 23:48
idealne na czarną godzinę w lodówce :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat