Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smarowidło z łopatki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
ziele angielskie 5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
przyprawa uniwersalna wg uznania
cebula 1/2 sztuki
pieprz do smaku
sól do smaku
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Smarowidło z łopatki

Kroki postępowania

1
Mięso (dobrze, jak będzie poprzerastane tłuszczem) zalać w garnku wodą. Dodać do niego ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę uniwersalną. Ugotować do miękkości.
Krok 1 - Smarowidło z łopatki foto
2
Mięso wyjąć z wywaru i zmielić dwukrotnie z dodatkiem surowej cebuli.
Krok 2 - Smarowidło z łopatki foto
3
Do zmielonego mięsa dodać pieprz i przyprawę do wieprzowiny.
Krok 3 - Smarowidło z łopatki foto
4
Doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać. Gdyby smarowidło wyszło zbyt suche, dolać do niego trochę wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa.
Krok 4 - Smarowidło z łopatki foto
5
Smarowidłem smarować kanapki.
Krok 5 - Smarowidło z łopatki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 29.07.2013 21:33
Lubię zjeść kanapeczkę z domowym smarowidłem.
PaniMISIOWA 17.11.2012 21:07
ciekawe
kate.500 25.10.2012 22:31
pycha
Kate131 20.08.2012 08:02
ciekawe
Ewa6274879 16.08.2012 23:48
idealne na czarną godzinę w lodówce :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak