Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smarowidło wiejskie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1 kg
biała kiełbasa 30 dkg
cebula 1
ząbki czosnku 2

Przepis i sposób przygotowania na: smarowidło wiejskie

Słoninę wrzu­camy do garnka, gar­nek wsta­wiamy na gaz i na wol­nym ogniu wyta­piamy. Co jakiś czas mie­szamy całość drewnianą łyżką. Białą kieł­basę kroimy na nie­wiel­kie kawałki. Całość wrzu­camy do wyto­pio­nego tłusz­czu i skwa­rek.
Gdy skwarki będą rumiane gasimy gaz pod garnkiem.
Cebulę kro­imy w drobną kostkę i wrzucamy ją do gorącego tłuszczu.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy sma­lec się ostu­dzi (ciepły) prze­le­wamy do pojem­nika (może być słoik).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 02.02.2013 15:17
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak