smarowidło wiejskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    1 kg
  • biała kiełbasa

    30 dkg
  • cebula

    1
  • ząbki czosnku

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoninę wrzu­camy do garnka, gar­nek wsta­wiamy na gaz i na wol­nym ogniu wyta­piamy. Co jakiś czas mie­szamy całość drewnianą łyżką. Białą kieł­basę kroimy na nie­wiel­kie kawałki. Całość wrzu­camy do wyto­pio­nego tłusz­czu i skwa­rek.
Gdy skwarki będą rumiane gasimy gaz pod garnkiem.
Cebulę kro­imy w drobną kostkę i wrzucamy ją do gorącego tłuszczu.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy sma­lec się ostu­dzi (ciepły) prze­le­wamy do pojem­nika (może być słoik).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Miki 02.02.2013 15:17
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat