Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smarowidło do chleba

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 2 kg
mięso mielone 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Smarowidło do chleba

2 kg mielonej słoniny
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
1 łyżka ziół prowansalskich
3/4 płaskiej łyżeczki soli do peklowania
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Mięso mielone wymieszać z solą do peklowania i odstawić na noc. Słoninę wytopić i kiedy skwarki bedą jeszcze miękkie dodać przygotowane wcześniej mięso. Całość smażyć około 20-30 minut. Cebulę obrać, posiekać i dodać do gorącej słoniny, chwilę przesmażyć i odstawić do przestygnięcia. Po ustaniu wrzenia dodać pieprz ziołowy i zioła prowansalskie. Wystudzić. Po zestaleniu całość zmielić w maszynce do mięsa aby nabrała jednolitej konsystencji. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 06.05.2012 09:54
też takie lubię.
IZABELA29 05.05.2012 12:22
lubie takie jest pyszne....
Ewa104 30.04.2012 11:20
Lubie takie jedzonko,zwłaszcza w zimne dni jesienne i zimowe.
ZEWA 10.09.2011 20:05
oj i do tego ogórek kiszony, ale mi narobiłaś smaku.
agnieszka137 16.06.2011 10:54
Coś podobnego do mięska peklowanego w wekach. Tak, ten zapach...działa na wyobraźnię:)
anemon 15.06.2011 07:57
Domyślam się, że smakuje znakomicie, a ten zapach...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak