Smalec ze skwarkami i cebulką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    30 dkg
  • podgardle wędzone

    30 dkg
  • cebula

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Smalec ze skwarkami i cebulką foto
Słoninę myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka, topimy na bardzo wolnym ogniu.
Krok 2 - Smalec ze skwarkami i cebulką foto
Podgardle myjemy, również kroimy w kostkę, po ok. 10 minutach dodajemy do słoniny.
Krok 3 - Smalec ze skwarkami i cebulką foto
Razem topimy na wolnym ogniu aż pojawią się skwarki. Odstawiamy z ognia.
Krok 4 - Smalec ze skwarkami i cebulką foto
Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Kiedy smalec ostygnie, ale zanim zastygnie dodajemy cebulkę oraz przyprawy do smaku.
Krok 5 - Smalec ze skwarkami i cebulką foto
Wszystko razem mieszamy.
Krok 6 - Smalec ze skwarkami i cebulką foto
Odstawiamy do zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 30.06.2013 14:18
super smalczyk.
IlonaAlbertos 25.03.2013 20:24
Idealny smalec.
caralajna 21.02.2013 10:17
domowy najlepszy, można jeszcze majeranek dodać :)
pacpaw 20.01.2013 20:22
Bogaty w dodatki przepis na te smaczne smarowidło. Dokładnie opisany i udokumentowany. Ja bym jedynie zamienił czosnek granulowany na świeży, ale wiadomo. Przyprawy rzecz gustu i smaku Autora.
mirosława4 13.01.2013 21:06
do tego ogórek kiszony i niebo w gębie:)
Seba 01.12.2012 10:05
pyszności
Anna138 27.11.2012 21:45
Bardzo dobry
mela25 15.08.2012 08:39
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat