Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z mięsem i cebulką

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Polski specjał, który kiedy byłam dzieckiem królował prawie w każdym domu. Mój zawiera mnóstwo mięsa i cebulki. Jego zapach jest powalający. A kromeczka razowego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem, to moja ulubiona kolacja.

Składniki:

Na smalec:

słonina 2 kg
podgardle surowe 1.5 kg
łopatka wieprzowa 1 kg
cebule 1 kg
sól 3 szczypty
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z mięsem i cebulką

Słoninę zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Z pachwiny oddzielić mięso od tłuszczu. Tłuste zmielić, dodać do słoniny. Smażyć w płaskim garnku z grubym dnem na wolnym ogniu aż skwarki zaczną się stawać przezroczyste. Mięso zmielić na grubych oczkach maszynki i dodać do smażącej się słoniny. Kiedy mięso będzie usmażone dodać drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz i zdjąć od razu z ognia. Odstawić smalec do stężenia. Ja jeszcze gorący nakładam w słoik i szczelnie zakręcam. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak