Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z kurkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

słonina 50 dag
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
sól
tymianek 2 (posiekany)
cebula 1 siekana
kurki 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z kurkami

Kurki ugotuj do miękkości w posolonym wrzątku. Odcedź, wystudź. Duże grzyby pokrój na kawałki. Słoninę potnij w kostkę, wytop na patelni. Dodaj cebulę, a gdy stanie się szklista, dołóż grzyby. Przypraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smaż, aż skwarki ze słoniny staną się złociste. Smalec wystudź, przelej do kamionkowego garnka. Odstaw do zastygnięcia. Podawaj z wiejskim chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak