Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z gęsi ze skwarkami z boczku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęsi tłuszcz 1 kg
boczek wędzony 400 gram surowego

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z gęsi ze skwarkami z boczku

Kroki postępowania

1
Tłuszcz z gęsi przepuścić przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach.
Krok 1 - Smalec z gęsi ze skwarkami z boczku foto
2
Przełożyć do garnka i powoli podgrzewać. Jak tłuszcz się roztopi dusić kilka minut na małym ogniu.
Krok 2 - Smalec z gęsi ze skwarkami z boczku foto
3
Boczek wędzony surowy pokroić w kosteczkę. Dodać do tłuszczu gęsiego i jeszcze kilka minut przesmażyć by z boczki zaczęły robić się skwarki. Gorące przelać do słoików i zakręcić. Przechowywać w lodówce.
Krok 3 - Smalec z gęsi ze skwarkami z boczku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 17.03.2017 21:59
Ja też dawno nie jadłam domowego gęsiego smalczyku. I też uwielbiam pajdę świeżego chleba ze smalczykiem i ogórkiem kiszonym. Dostałam ślinotoku....
cukiereczek 17.03.2017 18:23
jak dawno nie jadłam takiego domowego smalcu a lubię, zwłaszcza z kiszonym ogórkiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak