Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
Następnie ziarenka wymieszać z olejem, odrobiną papryki, soli oraz pieprzu i luźno przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Skwareczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut w 190-200 stopniach.
(Co jakiś czas należy je przemieszać. Kasza powinna nabrać chrupkości.)
Przygotować smalec.
Fasolę odcedzić z zalewy (kilka łyżek zostawić), a cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
W międzyczasie lekko ją posolić i oprószyć pieprzem.
Fasolę z pozostawioną wodą zblendować na jednolitą masę i wymieszać z kaszą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą oraz resztą składników.
Całość doprawić do smaku i porządnie schłodzić w lodówce.