Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

fasola biała 1 puszka
cebula 1 sztuka
Cebulka smażona Prymat 2-3 łyżki
czosnek 1 ząbek
majeranek 1 łyżeczka
sól i pieprz

Dodatkowo

olej do smażenia

Skwarki

kasza gryczana 40-50 gram
olej roślinny 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz

Porada

To propozycja nie tylko dla miłośników fasoli, osób będących na diecie wegańskiej, ale dla wszystkich, którzy uwielbiają smalczyk i smaczne pasty do chleba.

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej

Przygotować skwarki z kaszy.
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
Następnie ziarenka wymieszać z olejem, odrobiną papryki, soli oraz pieprzu i luźno przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Skwareczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut w 190-200 stopniach.
(Co jakiś czas należy je przemieszać. Kasza powinna nabrać chrupkości.)
Przygotować smalec.
Fasolę odcedzić z zalewy (kilka łyżek zostawić), a cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
W międzyczasie lekko ją posolić i oprószyć pieprzem.
Fasolę z pozostawioną wodą zblendować na jednolitą masę i wymieszać z kaszą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą oraz resztą składników.
Całość doprawić do smaku i porządnie schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:34
warto robic.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak