Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z cebulą, jabłkiem i majerankiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smalec 1/2 litra
jabłko 1 duże
cebula biała 2 średnie
majeranek 1 łyżka
przyprawa do zup 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z cebulą, jabłkiem i majerankiem

Smalec wytopić ze zmielonej słoniny - nie rumienić.
Kiedy słonina się dobrze wytopi, odcedzić skwarki.
Smalec przelać do rondelka, dodać drobno posiekaną cebulę i dusić kilkanaście minut, aż cebulka zmięknie.
Dodać grubo starte jabłko, płynną przyprawę do zup, majeranek i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Dusić kolejne kilkanaście minut.
Gorącym smalcem napełnić niewielkie wyparzone i osuszone słoiczki, zakręcić wyparzonymi, suchymi pokrywkami i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 27.10.2012 09:54
ja ze skwarkami i do tego ogórek...pycha
cukiereczek 27.10.2012 08:14
domowy najlepszy
Habibi 27.10.2012 01:10
Skwareczki odcedzam, ale później robię kruche ciasteczka na nich :)
Adamorek 26.10.2012 23:54
świetny
ziutula
ziutula 26.10.2012 23:38
a dla mnie smaluszek ze skwarkami...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak