smalec paprykowy z podgardla

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podgardle zmielone

    50 dag
  • smalec

    1,5 kostki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - smalec paprykowy z podgardla foto
- do garnuszka włożyć 1/2 kostki smalcu i dobrze rozgrzać i stopić
- do gorącego włożyć zmielone podgardle i zamieszać
- wsypać przyprawy
Krok 2 - smalec paprykowy z podgardla foto
- co jakiś czas mieszając podsmażać-stapiać podgardle
- gdy się skwarki podgardla zrumienią nie za mocno włożyć całą kostkę smalcu i stopić ją
- bez smalcu smalec byłby suchy i nie smarowałby si ę na chlebie
- można dać słoniny zmielonej zamiast smalcu w kostce
Krok 3 - smalec paprykowy z podgardla foto
- z garnuszka przelać smalec np. do kamionki i przechowywać w lodówce
- ja biorę taki smalec na chleb do pracy
- dobry też jest stopiony do polania np. ziemniaków
- SMACZNEGO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
margaret 05.02.2014 19:12
mniam mniam
gibli 05.02.2014 10:08
fajny przepis:)
Bernadeta1 26.11.2013 00:33
chlebek z takim smalcem i ogóreczek kiszony to pychota
Adam/ZUB3R 18.08.2013 21:47
smaczny smalec
fotoviderek 30.07.2013 11:01
Chętnie bym spróbował ze świeżym chlebem :)
IwonaKa 20.07.2013 11:40
bardzo lubię taki smalczyk i do chlebka i do kapuchy
jordi 27.02.2013 23:56
o paprykowym smaku jeszcze nie próbowałem;taka kompozycja przypraw w smalcu jest dla mnie nowością; na pewno ciekawie smakuje
Motorek 28.01.2013 09:41
często robię smalec, ale papryki nie dodaję
Marcinkemp 29.12.2012 08:43
ślinka cieknie
Dorian 19.12.2012 15:04
super fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat