Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec domowy ze starej kuchni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 1,5 kg
boczek wędzony 1 kg
słonina 1 kg
cebula 700 g
ząbki czosnku 3 szt (duże)
jabłko winne 2 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec domowy ze starej kuchni

Boczek, słoninę, jabłka i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy najpierw części bardziej tłuste, tak aby się tłuszcz wytopił.

Później dokładamy chude, zrumieniamy i wyjmujemy łyżką cedzakową, a do tłuszczu na patelni wrzucamy cebulę i na przemian jabłka.

Chwilę przysmażamy, cebula ma się zrumienić a jabłka zmniejszyć swoją objętość, na samym końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

W czasie smażenia w miarę potrzeby dodajemy soli i pieprzu ( w zależności od preferencji smakowych ).

Wszystko mieszamy w większym garnku i rozlewamy do pojemników ( szklanych ).

Zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 07.02.2016 11:19
Robię również, pycha;))
Wafelek2601 07.02.2016 10:53
Uwielbiam taki domowy smalec
Megg 07.02.2016 10:45
uwielbiam taki smalczyk
Renataj 06.02.2016 21:39
Właśnie dzisiaj jadłam: smalczyk ze skwarkami z świeżutkim jeszcze ciepłym chlebkiem i kiszonymi ogórkami - pycha)
dollce 06.02.2016 21:16
Uwielbiam :)
kasia.s 06.02.2016 20:54
Oj tak... pieczywo z chrupiącą skórką i ogórek, może być i małosolny :P
kd045 06.02.2016 20:41
super przepis ;)
Beatris 06.02.2016 19:51
I do takiego smalczyku świeżutki domowy chlebuś i domowe ogóreczki kiszone... Ummm, pycha:)
olkaaa 06.02.2016 19:15
Muszę zrobić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak