Smalec domowy z mięsem mielonym, marchewką, antonówką i selerem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina lub podgarle

    25 dag
  • smalec

    0,5 kg
  • mięso mielone

    30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • seler mały

    1 sztuka
  • mała marchewka

    1 sztuka
  • jabłko

    1 antonówka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoninę pokroić i topić na złoty kolor, dodać smalec i topić do rozpuszczenia. dodać mięso mielone i dusić ok. 25 min. gdy mięso będzie gotowe dodać pokrojoną w kostkę cebulę, dusić przez 5 min. i następnie dodać jabłko, seler i marchewką (starte na tarce o drobnych oczkach) dusić razem przez 10 min, na wolnym ogniu. Do słoików wsypujemy przyprawy, zalewamy płynną masą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota71 29.09.2010 11:08
świetny,domowy smalec zawsze smakuje najlepiej

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat