smalec domowy według Sylwii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina mielona bez skóry

    50 dkg
  • cebula

    4
  • czosnek

    4 ząbki
  • boczek wędzony

    20 dkg
  • sól do smaku

  • jabłko

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

słonine wraz z solą topimy na patelni przez 20 minut.Gdy na skwarkach pojawia się złoty kolor dodajemy posiekaną cebulę, boczek oraz czosnek. Kolejne 15 minut topimy.Gdy smalec wygląda juz apetycznie dodajemy obrane ze skórki jabłko poocięte w 1 cm kostkę.Macerujemy jabłka w smalcu przez około 15 minut.Gdy jabłka staną się szkliste na powierzchni smalec jest gotowy.Całą masę przelewamy do słoika i czekamy aż zastygnie. Taki smalec mozna przechowywać nawet 2 tygodnie. Najlepiej chlebek posmarowanyu takim smalcem podawać wraz z ogórkami kiszonymi. SMACZNEGO!!!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caffee_tea 07.05.2012 22:17
zawsze robiłam to !
Anio?eczek 01.02.2012 15:32
muszę kiedyś zrobić, smakuje na pewno pysznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat