Smalec domowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Słonina świeża

    1 kg
  • cebula

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoninę oskrobać,umyć,osuszyć czystą ściereczką.Pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla.Smażyć z dodatkiem cebuli pokrojonej w ćwiartki,wrzuconej pod koniec smażenia.Cebula powinna mieć jasnozłoty kolor,a skwarki powinny być chrupiące.Po zdjęciu z ognia smalec można przecedzić i czysty wlać do kamiennego garnka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAŁGORZATA108 16.08.2010 21:49
Pamiętam, że u mojoj babci zawsze, gdzieś w spiżarce stał taki kamienny garnek ze smalcem. Obecnie to już rzadkośc.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat