Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec chłopski.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina wędzona 40 dag
kiełbasa wiejska 20 dag
cebula 2 szt
czosnek 5 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
woda 3-4 łyżki
jabłko 1 szara reneta
Pieprz czarny mielony Prymat 12 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec chłopski.

Słoninkę pokroić na malutkie skwareczki i na małym ogniu wytapiać z nich tłuszcz co pewien czas mieszając.W tym czasie pokroić w drobną kosteczkę kiełbasę.gdy skwarki będą już chrupkie i będą miały słomkowy kolor dodać kiełbasę i smażyć razem dalej. Cebule obrać,pokroić w drobniuteńką kosteczkę.Dodać do podsmażonej słoniny i kiełbasy.Gdy się zeszkli włożyć starte na drobnej tarce jabłko,obrane ze skórki.Smażyć dalej na malutkim ogniu,co jakiś czas przemieszać.Pod koniec wsypać majeranek,pieprz czarny i posiekany czosnek.Po ok.minucie wlać wodę i dobrze wymieszać.Gdy całość znów będzie wrzała wyłączyć gaz i odstawić do zastygnięcia.Można przełożyć do kamionkowego naczynia i tam wystudzić. Smalczyk jest odpowiednio słony,gdyż słonina była solona , i nie trzeba dodawać już soli. Zastygnięty mimo wszystko dobrze się rozsmarowuje po wyjęciu z lodówki, dzięki dodaniu wody. Polecam z ogóreczkiem kiszonym lub konserwowym i ciemnym pieczywem.Pachnie i smakuje wybornie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zdeba 21.01.2013 12:28
nigdy nie dodawałam jabłka, muszę spróbować :)
gosia561 17.12.2012 22:18
stare i smaczne
angelika14 17.12.2012 21:09
najlepszy smalec pod słońcem to własnej roboty
Magda24 17.12.2012 20:50
pychota:)
Monika111 17.12.2012 20:25
Pycha! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak