Smalczyk z wędzonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    550 gram
  • podgardle wędzone

    250 gram
  • czosnek

    3 ząbki
  • cząber

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przed krojeniem słoniny warto schłodzić ją w lodówce, wtedy krojenie jest łatwiejsze. Słoninę pokroić w małą kostkę. Wrzucić do garnka i postawić na ogień. Mieszać co chwilę i rozpocząć proces topienia. Po mniej więcej 10-12 minutach dodać pokrojone w małą kostkę podgardle pozbawione skóry. Dalej topić tłuszcze następne 10 minut. W między czasie czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Z ognia zdjąć roztopioną słoninę i wrzucić do niej czosnek oraz cząber. Ostudzić a następnie rozlać do słoiczków, smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 17.03.2015 13:16
bardzo lubię domowy smalec :)
VioletoweKucharzenie 16.03.2015 08:04
uwielbiam, aż chyba muszę zrobić:-)
monika141 16.03.2015 07:21
mój mąż bardzo lubi smalczyk na kanapkę, fajny przepis
iziona 15.03.2015 18:34
Typowo męskie smarowidełko :)
Justi2401 15.03.2015 14:45
Mniam uwielbiam :) I co z tego że wchodzi w boczki ;)
Wacław 15.03.2015 12:48
pyszne do chlebka !
dodi 15.03.2015 11:34
ale pyszności, mniam
R'n'G Kitchen 15.03.2015 07:56
Pycha <3 !
wwwiolka 14.03.2015 23:34
Bardzo fajny przepis.
miodunka 14.03.2015 22:13
Do tego ogóreczek kiszony i chlebek wiejski- mniam mniam!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat