Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalczyk z wędzonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 550 gram
podgardle wędzone 250 gram
czosnek 3 ząbki
cząber 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Smalczyk z wędzonką

Przed krojeniem słoniny warto schłodzić ją w lodówce, wtedy krojenie jest łatwiejsze. Słoninę pokroić w małą kostkę. Wrzucić do garnka i postawić na ogień. Mieszać co chwilę i rozpocząć proces topienia. Po mniej więcej 10-12 minutach dodać pokrojone w małą kostkę podgardle pozbawione skóry. Dalej topić tłuszcze następne 10 minut. W między czasie czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Z ognia zdjąć roztopioną słoninę i wrzucić do niej czosnek oraz cząber. Ostudzić a następnie rozlać do słoiczków, smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.03.2015 13:16
bardzo lubię domowy smalec :)
VioletoweKucharzenie 16.03.2015 08:04
uwielbiam, aż chyba muszę zrobić:-)
monika141 16.03.2015 07:21
mój mąż bardzo lubi smalczyk na kanapkę, fajny przepis
iziona 15.03.2015 18:34
Typowo męskie smarowidełko :)
Justi2401 15.03.2015 14:45
Mniam uwielbiam :) I co z tego że wchodzi w boczki ;)
Wacław 15.03.2015 12:48
pyszne do chlebka !
dodi 15.03.2015 11:34
ale pyszności, mniam
R'n'G Kitchen 15.03.2015 07:56
Pycha
wwwiolka 14.03.2015 23:34
Bardzo fajny przepis.
miodunka 14.03.2015 22:13
Do tego ogóreczek kiszony i chlebek wiejski- mniam mniam!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak