Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalczyk domowy z suszonymi jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1,5 kg
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
jabłka suszone 2 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Smalczyk domowy z suszonymi jabłkami

Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić na średnim ogniu aż skwarki lekko zaczną się rumienić.
Wyłączyć ogień i lekko przestudzić. Zlać czysty smalec pozostawiając jednak trochę.
Jabłka posiekać drobno, dodać do gorących skwarek, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę pietruszki i papryczkę, wymieszać i włożyć do pojemnika gdzie smalec zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 22.11.2013 11:34
smaczne smarowidło :)
iziona 22.11.2013 07:56
Sliczne zdjęcie jak widać nawet coś takiego jak smalec można ładnie pokazać:)
sanielcia 21.11.2013 22:08
Bardzo dawno nie jadłam takiego domowego, super przepis
treonina 21.11.2013 21:30
nigdy nie próbowałam takiego :-) fajny przepis!
Pyszota 21.11.2013 21:25
super smalczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak