Przepis i sposób przygotowania na: Smakowite łazanki domowe z kapustą białą i swojską kiełbasą
Ugotuj makaron łazanki.
Kapustę umyj, wytnij głąb, zetrzyj na tarce, szatkownicy lub pokrój nożem. Kapustę wsyp do garnka lub na patelnię. Dodaj 2 łyżki masła, ziele angielskie, liście laurowe oraz wlej wodę.
Kapustę gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszaj, aby się nie przypaliła.
W czasie, gdy kapusta się gotuje i pomiędzy kolejnym jej przemieszaniem, pokrój w kostkę por, kiełbasę i boczek.
Na patelni podsmaż kiełbasę i por. Podsmaż też pokrojony w kostkę boczek. Wymieszaj kiełbasę z porem i boczkiem.
Wsyp do garnka lub na patelnię, gdzie gotowała się kapusta. Wszystko razem wymieszaj. Podgotuj jeszcze chwilę.
Kapustę z kiełbasą, boczkiem wymieszaj z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Łazanki są już gotowe.
Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska