Przepis i sposób przygotowania na: Smakowite kąski z selera
Seler opłukać, odciąć nać, łodyżki pokroić w kawałki ok. 5 cm. Odsączyć na ręczniku papierowym, aby nie były mokre. Można wcześniej usunąć włókna ale nie jest to konieczne.
Ciasto naleśnikowe:
Jajko zmiksować z mąką i mlekiem na masę konsystencji gęstej śmietany. Dodać przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos do selera:
Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy pieprzem i dodajemy łyżkę majonezu. Wszystko razem mieszamy.
Sałatka:
Do dużej miski rwiemy kilka liści sałaty. Kroimy rzodkiewkę w półplasterki, pomidory na ćwiartki a pieczarki w płatki. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości i kroimy w małe słupki. Dodajemy do sałaty. Wszystko mieszamy i polewamy sosem oraz pieprzem.
Sos do sałatki:
3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, to możecie dodać odrobinę wody mineralnej lub przefiltrowanej.