Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smakowita fasolka szparagowa z bułką tartą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Fasolka szparagowa z bułką tartą to jedno z moich ulubionych wakacyjnych dań, podawana też czasami jako dodatek do drugiego dania. Fasolkę szparagowa przygotowuje się błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie! Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Składniki:

Składniki

fasola szparagowa 500 gramów
masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki

Do gotowania:

woda 2 litry

Możesz doprawić

sól 1 szczypta

Porada

Starsza fasolka gotuje się dłużej. Fasolkę szparagową możesz podawać jako odrębne danie lub jak dodatek do drugiego dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Smakowita fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolkę opłucz, poodcinaj końcówki.
Wrzuć do garnka, zalej ok 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok 7-8 minut do miękkości (starszą fasolkę trzeba gotować dłużej).
Do garnka z gotującą się fasolką dodaj łyżkę soli.

W czasie, gdy fasolka się gotuje, przygotuj patelnię, wsyp 4 łyżki bułki tartej, dodaj masło.
Smaż bułkę tartą do zarumienienia.
Ugotowaną fasolkę odcedź, przelej zimną wodą.
Fasolkę wymieszaj z bułką tartą, podgrzej. Możesz doprawić szczyptą soli.
Fasolka szparagowa jest już gotowa.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak