Smakowita fasolka szparagowa z bułką tartą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Fasolka szparagowa z bułką tartą to jedno z moich ulubionych wakacyjnych dań, podawana też czasami jako dodatek do drugiego dania. Fasolkę szparagowa przygotowuje się błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie! Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • fasola szparagowa

    500 gramów
  • masło

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki

Do gotowania:

  • woda

    2 litry

Możesz doprawić

  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę opłucz, poodcinaj końcówki.
Wrzuć do garnka, zalej ok 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok 7-8 minut do miękkości (starszą fasolkę trzeba gotować dłużej).
Do garnka z gotującą się fasolką dodaj łyżkę soli.

W czasie, gdy fasolka się gotuje, przygotuj patelnię, wsyp 4 łyżki bułki tartej, dodaj masło.
Smaż bułkę tartą do zarumienienia.
Ugotowaną fasolkę odcedź, przelej zimną wodą.
Fasolkę wymieszaj z bułką tartą, podgrzej. Możesz doprawić szczyptą soli.
Fasolka szparagowa jest już gotowa.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

Dotamisio
Starsza fasolka gotuje się dłużej. Fasolkę szparagową możesz podawać jako odrębne danie lub jak dodatek do drugiego dania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat