Smak dzieciństwa - makaron z twarogiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron kokardki

    140 g
  • twaróg

    250 g (np. chudy klinek)
  • masło

    1 łyżka

LEKKI SOS CZOSNKOWO - KOPERKOWY

  • jogurt naturalny

    150 g (kremowego)
  • mleko

    50 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • koperek

    2 łyżki
  • cukier brązowy

  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • koperek

    (do posypania)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i szczypty cukru.

Następnie przygotowujemy lekki sos czosnkowo - koperkowy:

Do miseczki dodajemy jogurt, mleko, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Na patelni rozgrzewamy masełko, wsypujemy makaron i kruszymy twaróg. Wszystko mieszamy i podgrzewamy razem przez chwilę.

Całość podajemy z wcześniej przygotowanym sosem, doprawiamy pieprzem i posypujemy koperkiem.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 15.10.2014 14:12
szybki i smaczny obiadek, bardzo lubię
Lis 15.10.2014 10:57
Prawdziwy smak dzieciństwa:)
Pietruszka 15.10.2014 10:14
uwielbiam makaron z twarogiem ale jem go tylko na słodko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat