Smaczne placuszki z kolorowym sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    800 g
  • szpinak mrożony

    400 g
  • pestki dyni

    1 garść
  • jajko

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    1 łyżka
  • schab bez kości

    400 g
  • kukurydza w puszce

    1 puszka
  • bułka tarta pikantna

    4 łyżki
  • szczypiorek posiekany

  • czosnek ząbki

    5
  • sól

  • pieprz

  • Bazylia suszona Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • pomidory w puszce

    1 krojone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

• 4 ząbki czosnku posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać rozmrożony szpinak, podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać jogurt,
• pestki dyni podprażyć na patelni
• ziemniaki ubić dokładnie, dodać do nich szpinak, jajko i pestki dyni,
• masę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową
• porcje masy formować w kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć,
• schab pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem,
• na oliwie podsmażyć ostatni posiekany ząbek czosnku, dodać mięso, podsmażyć,
• wlać pomidory, dodać kukurydzę, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią,
• dusić pod przykryciem kilka minut, na koniec dodać posiekany szczypior,
• sos podawać z kotlecikami

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 10.08.2011 10:57
jakie fajne
eli_555 06.08.2011 23:19
pychotka,uwielbiam szpinak
Agnieszka172 07.01.2011 12:36
ciekawe jak smakują
Jolanta40 30.10.2010 17:34
fajnie wyglądają
banditka 07.09.2010 09:45
świetne i jak ciekawie wyglada ;)
eli82 21.08.2010 14:32
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat