Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smaczne jesienne,warzywne ciasto-dynia,cukinia,fasola czarna...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk "L"
margaryna 250 gram
cukier 1,1/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka tortowa 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
fasola 1 puszka/czarna
kakao 4 łyżki
Nadzienie: - w opisie
kruszonka - w opisie

Przepis i sposób przygotowania na: smaczne jesienne,warzywne ciasto-dynia,cukinia,fasola czarna...

NADZIENIE: dynia po starciu 5 szklanek, cukinia po starciu 5 szklanek, woda 1 szklanka do dyni i 1 szklanka do cukini, cukier 1/2 szklanki do dyni i 1/2 szklanki do cukini, sok z cytryny 1 łyżeczka do dyni i 1 łyżeczka do cukini, cukier wanilinowy 1/2 opakowania do dyni i 1/2 opakowania do cukini, kisiel morelowy 2 opakowania do dyni, kisiel cytrynowy 2 opakowania do cukini

KRUSZONKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI: płatki owsiane 2 szklanki, margaryna miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki

cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, dynię zetrzeć na tarce grubsze oczka osobno

do garnka wsypać dynię, wodę, cukier, sok z cytryny i gotować z 10 minut, wsypać kisiele morelowe i szybko zamieszać do zagęszczenia, przełożyć do miski do przestygnięcia i blenderem zmiksować

fasolę czarną w puszce odlać z wody i blenderem zmiksować

do garnka po dyni wsypać cukienię, cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, wodę i gotować z 10 minut, wsypać kisiele cytrynowe i szybko zamieszać do zagęszczenia, zostawić do przestygnięcia i blenderem zmiksować

jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być "zważona", wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, zmiksowaną fasolę czarną i mikserem połączyć składniki

użyłam dwie formy (jedna na wynos do pracy męża) 20x10 cm, 29x16 cm wyłożone papierem do pieczenia (lub jedna duża forma 34X25 cm), do form przełożyć ciasto, następnie letnią cukinię, dynię

z podanych składników zrobić w misce po cieście mikserem kruszonkę i rozsypać na wierzchu ciasta

piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w piekarniku zostawić do wystudzenia, potem w chłodnym miejscu najlepiej całą noc, aby kisiele dobrze zastygły - jesienne warzywne ciasto jest tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się je jeść i jeść i jest jakoś przyjemniej w chłodne dni jesieni, kruszonka z płatkami owsianymi jest chrupiąca.........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak