Przepis i sposób przygotowania na: Smaczne ciasto ucierane z twarogiem - "niby sernik"
Przygotowanie:
Przygotowanie sernika: Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa.
Jajka z cukrem dokładnie utrzeć do białości (około 4 minuty) na większych obrotach.
Jajka dodać do twarogu, wsypać budyń, wlać 2 łyżki stopionej margaryny, jogurt, sok z cytryny i mikserem połączyć składniki.
Przygotowanie ciasta: Do miski wbić 4 jajka, dodać margarynę, cukier, maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenie się składników.
Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, do formy łyżką wkładać porcje ciasta, sernika, na wierzch nałożyć resztę ciasta.
Piekarnik nagrzany na 180 stopni, grzanie góra/dół. Ciasto piec 50 minut, następnie na 160 stopni z termoobiegiem dopiec z 10 minut. Ciasto dobrze wystudzić w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.