smaczne ciasteczka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • masło

    375 g
  • żółtko jajek

    4
  • cukier puder

    3 łyżki
  • śmietana

    5 łyżek
  • cukier

    100 gram
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

1

Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłę¬bienie, brzegi zagłębienia posypać wiórkami masła. Do środka wlać żółtka i śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru.
2

Całość posiekać posypanym mąką nożem na delikatną kruszonkę, szybko zagnieść chłodnymi rękami, przykryć i odstawić do schłodzenia.
3

Ciasto w 2 porcjach zagnieść szyb¬ko, aby było sprężyste i rozwałko¬wać na posypanej mąką stolnicy. Ciasteczka wykrawać foremką tub radełkiem, posypać cukrem wymie¬szanym z cynamonem, ułożyć na blasze, wstawić do garącego piekarnika i piec do zrumienienia. Po ostygnięciu ułożyć warstwami w blaszanym pudełku i zużyć w ciągu 4 tygodni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joanna__s 15.08.2013 13:30
Mój syn uwielbia takie cynamonowe ciasteczka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat