Smaczna karpatka Gosi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • margaryna

    125 gram
  • woda

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    4

KREM

  • mleko

    500 ml
  • budyń waniliowy

    1,5 opakowania
  • jajko

    2
  • żółtko jajek

    1
  • cukier waniliowy

    16 gram
  • masło lub margaryna

    200 gram
  • cukier puder

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Smaczna karpatka Gosi  foto
Ciasto: Margarynę zagotowujemy z wodą.
Krok 2 - Smaczna karpatka Gosi  foto
Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy , aż powstanie gęsta masa. Studzimy.
Krok 3 - Smaczna karpatka Gosi  foto
Do zimnej masy miksując dodajemy po jednym jajku.
Krok 4 - Smaczna karpatka Gosi  foto
Masę dzielimy na dwie części i pieczemy dwa ciasta. Każde ciasto pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 stopni (aż będzie jasno brązowe)
Krok 5 - Smaczna karpatka Gosi  foto
Krem: Z 500 ml mleka odlewamy 150 ml, resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Do odlanego mleka dodajemy proszki budyniowe, 2 jajka oraz żółtko. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Studzimy.
Krok 6 - Smaczna karpatka Gosi  foto
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, po czym porcjami dodajemy budyń i ucieramy, aż powstanie jednolity krem.
Krok 7 - Smaczna karpatka Gosi  foto
Krem rozsmarowujemy na jednym cieście i przykrywamy drugim.
Krok 8 - Smaczna karpatka Gosi  foto
Karpatkę można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Internetowa Kuchnia 23.03.2015 19:30
ale mam ochotę na karpatkę :)
Bernadeta1 23.03.2015 17:55
domowa karpatka, rewelacja
Gocha29 23.03.2015 17:16
Moim domownikom na pewno przypadnie do gustu
Janina 23.03.2015 16:38
Dawno temu robiłam, jest pyszna;)
Sroczka 23.03.2015 16:32
Pyszna karpatka, zjadłabym kawałek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat